Wydawca treści Wydawca treści

Urządzanie lasu

Urządzanie lasu to część leśnej działalności polegająca na organizacji gospodarki leśnej w taki sposób, aby las spełniał wszystkie oczekiwane funkcje i realizował zaplanowane zadania.

W ramach urządzania lasu opracowuje się najważniejszy dla każdego nadleśnictwa dokument – plan urządzenia lasu. Każdy taki plan jest sporządzony na 10 lat i zatwierdzany przez ministra środowiska. Plan urządzenia lasu zwiera szczegółowy opis stanu lasu, określa najważniejsze jego funkcje i zadania, które muszą w ciągu 10 lat wykonać leśnicy.

Plan urządzenia lasu powinien zawierać m.in.:

  • opis lasów i gruntów przeznaczonych do zalesienia,
  • analizę gospodarki leśnej w minionym okresie,
  • program ochrony przyrody,
  • określenie zadań związanych z pozyskaniem drewna, zalesieniami i odnowieniami, pielęgnacją i ochroną lasu, gospodarką łowiecką i tworzeniem infrastruktury leśnej (budynki, drogi).

Jednym z najważniejszych elementów planu jest tzw. rozmiar pozyskania, który określa ile w ciągu 10 lat nadleśnictwo może wyciąć drewna i na jakich powierzchniach. Rozmiar pozyskania jest tak ustalany aby był zawsze niższy od ilości drewna, która przyrasta w tym samym czasie. Gwarantuje to stały wzrost zasobów drewna w każdym nadleśnictwie oraz wzrost średniego wieku. W naszym nadleśnictwie obecnie średni wiek drzewostanów wynosi 68 lata, podczas gdy poprzednio, w 2006 roku wynosił 64 lat.


Polecane artykuły Polecane artykuły

Powrót

Sprzedaż tusz zwierzyny

Sprzedaż tusz zwierzyny

Nadleśnictwo Zamrzenica informuje, że w miejscowości Wierzchlas i Zamrzenica uruchomiliśmy punkty sprzedaży bezpośredniej dziczyzny. W naszych punktach można kupić w atrakcyjnych cenach najzdrowsze mięso pochodzące  z dzika, sarny, daniela czy jelenia. Walory zdrowotne dziczyzny wynikają przede wszystkim z diety dzikich zwierząt. Żywią się roślinami, które oferuje im natura, będące w 100 % naturalne. Mięso z dziczyzny zawiera więcej białka, tego wartościowszego, bo znacznie bogatszego w aminokwasy egzogenne (organizm sam  nie potrafi ich wytworzyć).  Obfituje w witaminy, zwłaszcza z grupy B i minerały – wapń, fosfor, magnez i ławo przyswajalne żelazo. Posiada niezwykłe walory smakowe doceniane przez najznamienitszych smakoszy. Można je przygotowywać na wiele sposobów, zarówno tych prostych jak i wyszukanych. Poza tym mięso z dzikich zwierząt jest wolne od wszelakich antybiotyków i sztucznych substancji chemicznych często dodawanych do pasz, którymi karmione są zwierzęta hodowlane. Nasze punkty oferują towar sprzedawany sezonowo w zależności od pór roku oraz kalendarza polowań. Oferujemy towar najwyższej jakości o cenach w znacznie niższych niżeli w lokalnych sklepach.
Oferujemy wystudzone tusze w skórze lub oskórowane z niezbędnymi badaniami weterynaryjnymi.
Wystawimy fakturę vat! Zapraszamy do kontaktu pod adresem e-mail zamrzenica@torun.lasy.gov.pl.

 

Telefony kontaktowe:

Punkt Zamrzenica                                                                             
Tomasz Janka,                                                                                        
Tel.  +48 666 023 348                                                                   

Punkt Wierzchlas
Patryk Szulist,

Tel. +48 784 937 243

 

Pozdrawiamy Darz Bór

 

Więcej informacji:
Tel. 52 3341175, 52 3341154