Wydawca treści Wydawca treści

Biwakowanie

Czy mogę rozpalić ognisko w lesie, czy mogę zebrać leżący w lesie chrust, czy mogę rozbić w lesie namiot - odpowiedzi na te i inne pytania.

Czy mogę rozpalić ognisko w lesie?

Zgodnie z artykułem 30 Ustawy o lasach na terenach leśnych, śródleśnych oraz w odległości do 100 metrów od granicy lasu nie wolno rozniecać ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu przez właściciela lasu lub nadleśniczego. Stałe miejsca, gdzie wolno rozpalać ogniska wyznacza nadleśniczy poprzez „techniczne zagospodarowanie lasu w celach turystyczno-wypoczynkowych": np. przy miejscach biwakowania, obiektach turystycznych i edukacyjnych, stanicach turystycznych i harcerskich. Stałe miejsca są naniesione na mapy, którymi posługują się osoby monitorujące zagrożenie pożarowe lasu.

Nadleśniczy może wydać także czasowe, pisemne  pozwolenie na rozpalenie ogniska. Określa wtedy dokładne miejsce rozpalenia ogniska, sposób jego zabezpieczenia i osobę odpowiedzialną. Nie można zatem samowolnie rozpalać ogniska w lesie i jego pobliżu, np. nad jeziorem czy rzeką.

Jak znaleźć miejsce na ognisko?

Aby znaleźć miejsce na ognisko, najlepiej skorzystać z bazy turystycznej przygotowanej przez każde nadleśnictwo. Informacje o bazie i miejscach wyznaczonych na rozpalanie ognisk można zdobyć korzystając ze strony internetowej nadleśnictwa lub po prostu kontaktując się telefonicznie lub osobiście z pracownikami nadleśnictwa.

To najlepszy sposób na bezpieczne i zgodne z prawem zorganizowanie ogniska. Naturalnie można korzystać także z oferty ośrodków wypoczynkowych i kwater agroturystycznych, które mają już wyznaczone stałe miejsca palenia ognisk na terenach leśnych.

Jak zabezpieczyć ognisko?

Sposób zabezpieczenia ogniska określa nadleśniczy, wydając pisemną zgodę na jego rozpalenie. Najczęściej polega to na usunięciu ściółki leśnej i na odsłonięciu pasa gleby mineralnej wokół ogniska. Można dodatkowo obłożyć ognisko kamieniami, co zapobiega rozsunięciu się palonego materiału. Nie można go rozpalać bliżej niż 6 metrów od stojących drzew, a wysokość płomienia nie może przekraczać 2 metrów. Przy ognisku należy mieć sprzęt do natychmiastowego ugaszenia ognia oraz sprawny środek łączności. Po wypaleniu się ogniska należy je dokładnie zalać wodą i zasypać piaskiem oraz sprawdzić czy nie ma nadal tlących się głowni.

Czy mogę zebrać na ognisko leżący w lesie chrust?

Każde drewno pochodzące z lasu podlega ewidencji i zasadom sprzedaży ustalonym w nadleśnictwie zarządzeniem nadleśniczego. Nie można samodzielnie zbierać chrustu czy gałęzi na ognisko. Jest to wykroczenie. Nie warto narażać się na kłopoty. Należy zwrócić się do właściwego terytorialnie leśniczego, który ustali zasady zaopatrzenia się w drewno niezbędne do przygotowania ogniska.

Czy mogę rozbić w lesie namiot?

Biwakowanie w lesie jest możliwe w miejscach wyznaczonych, a poza nimi jest prawnie zabronione. Rozbicie namiotu bez zezwolenia naraża nas na wiele niebezpieczeństw oraz na karę przewidzianą w kodeksie wykroczeń. Aby rozbić namiot w lesie należy skorzystać z bazy turystycznej, a informacje na jej temat znajdziecie w każdym nadleśnictwie. Warto także zaplanować sobie biwak wcześniej korzystając z portalu stworzonego dla turystów przez leśników: www.czaswlas.pl. Oprócz informacji na temat ognisk znajdziecie tam wszystko, czego potrzebuje w praktyce leśny turysta. Klikajcie po wiedzę!


Polecane artykuły Polecane artykuły

Powrót

Sprzedaż tusz zwierzyny

Sprzedaż tusz zwierzyny

Nadleśnictwo Zamrzenica informuje, że w miejscowości Wierzchlas i Zamrzenica uruchomiliśmy punkty sprzedaży bezpośredniej dziczyzny. W naszych punktach można kupić w atrakcyjnych cenach najzdrowsze mięso pochodzące  z dzika, sarny, daniela czy jelenia. Walory zdrowotne dziczyzny wynikają przede wszystkim z diety dzikich zwierząt. Żywią się roślinami, które oferuje im natura, będące w 100 % naturalne. Mięso z dziczyzny zawiera więcej białka, tego wartościowszego, bo znacznie bogatszego w aminokwasy egzogenne (organizm sam  nie potrafi ich wytworzyć).  Obfituje w witaminy, zwłaszcza z grupy B i minerały – wapń, fosfor, magnez i ławo przyswajalne żelazo. Posiada niezwykłe walory smakowe doceniane przez najznamienitszych smakoszy. Można je przygotowywać na wiele sposobów, zarówno tych prostych jak i wyszukanych. Poza tym mięso z dzikich zwierząt jest wolne od wszelakich antybiotyków i sztucznych substancji chemicznych często dodawanych do pasz, którymi karmione są zwierzęta hodowlane. Nasze punkty oferują towar sprzedawany sezonowo w zależności od pór roku oraz kalendarza polowań. Oferujemy towar najwyższej jakości o cenach w znacznie niższych niżeli w lokalnych sklepach.
Oferujemy wystudzone tusze w skórze lub oskórowane z niezbędnymi badaniami weterynaryjnymi.
Wystawimy fakturę vat! Zapraszamy do kontaktu pod adresem e-mail zamrzenica@torun.lasy.gov.pl.

 

Telefony kontaktowe:

Punkt Zamrzenica                                                                             
Tomasz Janka,                                                                                        
Tel.  +48 666 023 348                                                                   

Punkt Wierzchlas
Patryk Szulist,

Tel. +48 784 937 243

 

Pozdrawiamy Darz Bór

 

Więcej informacji:
Tel. 52 3341175, 52 3341154